Divočina

Asi to znáte všichni. Plíživě vás začne něco štvát tak, že ve výsledku skončíte málem ve cvokárně… Záhadný zvuk přicházející zvenčí, idiot v okolí, komár zabydlený kdesi v ložnici… Já jsem teď právě na mrtvici z aut, co je jejich majitelé přestali mít z ničeho nic rádi a odstavili je v mém zorném poli. A proč tak činí? No přece protože můžou!

Jeden by řekl, že auto je věc „s papírama“, tudíž je její vlastník snadno dohledatelný! Potíž je v tom, že ho nikdo nehledá… Policie ani nemůže, jelikož by mohla být obviněna ze šikana majitele, který si přece může odložit svou již nechtěnou opráskanou plechovku kam chce a na jak dlouho chce! Většinou někde v dosahu MHD, aby se cestou domů neucaprtal, samozřejmě. Vrak tam pak vesele tleje a obrůstá mechem , nikdo s ním vůbec nic nezmůže.

Tak určitě, proces korodování může auto posunout tak, že konečně začne oficiálně překážet a musí se mu tudíž začít věnovat pozornost… Ale není taková taškařice nedůstojná?? Nemohla by Praha mít nastavená pravidla tak, abychom na každém rohu nezakopávali o hromadu šrotu? Proč při podezření na auta odstavení nevydat výzvu majiteli (takové auto mají domorodci velmi dobře zmapované, chyba je prakticky vyloučena), po smysluplné době pak auto ekologicky zlikvidovat a náklady vymáhat? Jistě by se toho i nějaký soukromník rád ujal.

Je ostuda jen vzdychat nad vlastní bezmocí, v tomto případě jsem rozhodně pro posílení pravomocí policie, vždyť současný stav umožňující odtah auta prakticky jen s majitelem za volantem je akorát tak pro smích všem těm, co se rozhodli udělat nám z města vrakoviště!

MUDr. Klára Cingrošová