Daň z chudoby

Daň z chudoby  

Pokud jeden z posledních nápadů naší vlády projde, zapíše se Bohuslav Sobotka nesmazatelným písmem do dějin světových sociálnědemokratických hnutí. Nevynalezl totiž nic menšího, než daň z chudoby.

Co svět světem chodí vypadal daňový systém zhruba tak, že ti nejchudší nebyli zdaněni vůbec (úplným chudákům už není co vzít), daně se platily až od určité úrovně výše. Spory se vedly o výši a sazbu daně, o různé úlevy, výjimky a osvobození. Mimořádně nepopulární byla daň z hlavy zvaná akabala. Tu zavedl španělský místodržící Vévoda z Alby, který nesmírně krutě potlačoval protestantské stavovské povstání v Nizozemí. Příjmy jdou před okupantem různě zatajovat a upravovat, ale vlastní hlavu si nikdo uříznout nemůže. Daň to byla tak nenáviděná, že do té doby prohrávajícím povstalcům doslova nalila novou krev do žil. A tak zakrátko tehdy nejsilnější armáda světa, armáda říše nad kterou slunce nezapadalo, byla poražena nizozemskými povstalci a musela se pakovat. Poražena byla obchodníky, řemeslníky, sedláky, námořníky. Dnešními slovy malými a středními podnikateli.

V moderních dějinách se mezi levicí a pravicí vedl spor o míru zdanění a přerozdělení a o míru progrese. Levice vždy navrhovala celkově vyšší zdanění a vyšší progresi, někdy i až komické vyšší zdanění luxusního zboží. A nějaké úlevy pro nejchudší k tomu. Ale více zdanit chudé?

O co jde. Podle nového návrhu má být pod ekologickou, jak jinak, záminkou zatížen vyšším poplatkem převod starších, tedy levnějších automobilů. Poplatek je také daň, vždyť i příslušný zákon se jmenuje zákon o správě daní a poplatků. Takže nově třeba takový student, co si přivydělával po brigádách, dělník ze stavby nebo švadlena od pásu, co si dlouhou dobu odříkali a šetřili korunu ke koruně, aby si vydělali na ojetou Felicii za její registraci zaplatí více než oligarcha tyjící ze státních dotací za registraci nejnovějšího modelu Masseratti! To nezavedl ani Vévoda z Alby!

Možná se uvedený princip rozšíří i do jiných sfér veřejného života. Třeba takový lístek na tramvaj by pro člověka v opraných džínách a flanelové košili mohl stát 30,- Kč, pro člověka v nových džínách a košili od Gantu polovic a někdo v obleku od Versageho by to měl rovnou zdarma! A nebo takový rodinný lístek do ZOO. Pro rodinu, kde má otec jen Primky by stál třeba 500,- Kč . Kde má otec už Rolexky by byl za polovic. A nebo platba za dítě ve školce. Pro maminku, co má tak leda řetízek s Madonkou po babičce by to bylo za 600,- Kč, pro majitelku dvoukarátového briliantového náhrdelníku třeba jen za 100,- Kč.

Že podobné nehoráznosti dopouští ČSSD se už ani nedivím. Vždyť v jejím novém vedení jsou jen samí celoživotní zaměstnanci různých státních agentur (čti zlatá mládež po dvaceti letech), kteří normální práci viděli tak leda ve filmu.

Snad tento nesmysl napadne opoziční pravice. Vždyť i taková Margareta Tacherová pocházela ze skromných poměrů, Ronald Reagan dokonce z poměrů velmi skromných.

A pravice přece hájí pracovitost, píli, činorodost, svobodu. Ne podporu vybrané sorty bohatých z erárních peněz.

V Praze dne 12.5.2015                                                                                                                         ing.Zdeněk Hovorka, OSVČ