Petr Fiala: Dnes jsme svědky konce Schengenu

Rychlý zvrat nastal v situaci uprchlíků na území našich sousedů. Německá vláda se totiž rozhodla s okamžitou platností uzavřít hranice s Rakouskem a vrátit se ke kontrolám, které byly zrušeny při vzniku Schengenu. Ten je kvůli tomu podle předsedy Občanské demokratické strany, Petra Fialy, blízko svého konce. Na krok Němců prý doplatí hlavně Česká republika, která se stane místo Rakouska zemí, přes kterou se běženci budou snažit dostat k našim západním sousedům.

Dneškem se pro Českou republiku mění mnohé

Lídr ODS je přesvědčen, že dnešní změna německého přístupu k migrační krizi je zlomovým okamžikem. „Obnovení kontrol na německo-rakouské hranici je začátek konce Schengenu,“ myslí si Fiala. „Tento krok německé vlády bude mít za následek masivní pohyb migrantů přes naše území, kteří tak budou hledat alternativní cestu do Německa,“ dodává. Pokud by k tomu došlo, má prý vláda jen jedinou možnost a musí k hraničním kontrolám přistoupit také.

Sobotkova vláda o uzavření hranic musela vědět

Bývalý ministr školství je rovněž přesvědčen o tom, že kabinet Bohuslava Sobotky byl o vývoji na rakousko-německých hranicích předem informován. „Je těžko věřit tomu, že vláda ČR o chystaném kroku Německa předem nevěděla,“ tvrdí Fiala. „Vyzývám proto vládu ČR, aby veřejnost včas a v plném rozsahu informovala o bezpečnostních, správních a ekonomických důsledcích, které z obnovy kontrol na německo-rakouské hranici plynou, a zahájila intenzivní komunikaci s německými a rakouskými partnery o dalším postupu,“ říká předseda ODS.

Evropská unie selhala, nesmíme ji napodobit 

Zvýšenou pozornost je třeba věnovat i ochraně českých občanů. „Je nutné posílit policejní kontroly na hlavních dopravních tazích a v příhraničních oblastech s Rakouskem a Německem,“ upozorňuje Fiala. „EU selhává v řešení migrační krize, navrhuje nereálná řešení, a tím nevratně poškozuje základní výdobytky evropského sjednocení, jako je volný pohyb osob a zboží,“ kritizuje nefunkčnost EU politik. „Česká vláda by ani pod tlakem zavedení hraničních kontrol neměla přistoupit na přijetí uprchlických kvót,“ vyzývá Petr Fiala.

Vilém Besser

Příspěvek byl převzat z internetového deníku Svobodneforum.cz.