Obchodníci s pocitem viny 600 let po smrti Mistra Jana Husa

Pocit viny nebo špatné svědomí je v podstatě dobrá věc.

Nutí nás, abychom byli lepší. Abychom nedělali špatné věci, ale věci dobré. A pokud už nějakou špatnou věc uděláme, nutí nás ji neopakovat, ale její následky odstranit, zmírnit nebo alepoň vyvážit nějakými jinými dobrými činy. A je správné toto hlásat a k tomu vést ostatní, nejlépe pak vlastním příkladem.

A přestože plně souhlasím s výrokem našeho velkého dějepisce Františka Palackého, že katolická církev toho pro náš národ neskonale více dobrého než špatného udělala, středověký prodej nelze nijak ospravedlnit. Nemíním se zde pouštět do nějakých teologických úvah o Kristově oběti, predestinaci, dodatkových trestech, o sporu konsiliarismu s papalismem. Neumím to a ani o tom tento článek není. Obyčejný selský rozum říká, že prodej odpustků byl nehoráznou hanebností. Řemeslný gauner se nestane lepším, když si koupí nějaký kus popsaného pergamenu. A je dokonce špatné ho utvrzovat v opaku. A je špatné a ne dobré strašit nevzdělané chudáky, vyvolávat v nich plané naděje a obrat je po vzoru šmejdů o poslední groš.

Středověký prodej odpustků dnes odsluze kde kdo a ačkoli tuto praxi opustila katolická církev již před mnoha staletími, kde kdo ji tím ještě dnes mlátí po hlavě.

Zmizeli již však obchodníci s pocitem lidské viny? Ne nezmizeli. Je jich dokonce neskonale více než ve středověku.

A jak se liší od těch středověkých? Velmi. Nemám na mysli pouze to, že dnes používají nejnovějších poznatků vědy, psychiatrických a psychologických výzkumů, mediálního působení a marketingu obecně. Nemám na mysli dokonce ani to, že manažeři korporací a na ně nabalených neziskovek kořistících z tohoto obchodu dnes mají příjmy o mnoho řádů vetší než i ten nejzhýralejší prelát v minulosti. Nemám na mysli ani to, že vedlejší efekty tohoto byznysu jsou dnes daleko více devastující než ve středověku. Tehdá se jen prodával pergamen za peníze, dnes se ničí příroda, podlamuje se produkce potravin, uvolňují stavidla neřízené migrace. Ale hlavně, novodobí obchodníci s pocitem lidské viny dnes nenabízejí své falešné odpustky jednotlivým lidem. Oni obchodují se státem! No řekněte, viděli jste někdy například inzerát Prodám ověřený euroodpustek za vydechování CO2 minulé, přítomné i budoucí !  nebo Novinka pro zemědělce. Odpustek za metan obsahující pšouk Vaší krávy. Možnost prodeje i na splátky s nulovým navýšením! Nebo i nějaký ten burzovní titul. Třeba Americký securitizovaný odpustek za to, že nějaký anglosas , co ani není váš příbuzný, koupil před tři sta lety od arabského obchodníka černého otroka. Tomu by se každý vysmál. Proto obchodují se státem, kdy poslanci a ministři nekupují za své, ale za cizí.

Nezbývá tedy než volit takové zákonodárce, kteří budou erární kasu bránit alespoň tak srdnatě, jako přesluhující prodavačka důchodového věku ze smíšeného zboží tržbu, kterou po zavírací době odnáší na poštu. Takové zákonodárce, kteří mají dost odvahy poslat novodobé kupčíky s odpustky tam, kam patří. Ať si svá s profesionálními herci secvičená háelpéčka předvádějí někde v cirkuse. A své falešné odpustky ať prodávají v tržnicích, nejlépe mezi stánkem s vylouhovanou klobásou a pultíkem s adidaskama s tvrdým y po d. Tam zapadnou, svůj k svému.

V Praze dne 4.6.2015                                                                                                                        ing.Zdeněk Hovorka, OSVČ