Den válečných veteránů

Dnes si připomínáme Den válečných veteránů. Mnoho institucí tento svátek jaksi opomnělo, to my nemůžeme.

Tento svátek připadá na 11.listopad, protože 11.11.1918 v 11:00 hodin vstoupilo na Západní frontě v platnost příměří a První světová válka skončila. Skončila do té doby nejkrvavější válka dějin, kde západoevropské země ztratily ještě více obyvatel než za té druhé a dodnes jí neříkají První světová válka, ale Velká válka.

Za této války byly do Rakousko-Uherské armády zmobilizovány statisíce českých mužů, ztráty se dodnes jen odhadují, Rakouská armáda nevedla u seznamu padlých národnost, nepoužívala diakritiku a překládala křestní jména do němčiny. Podle střízlivých odhadů padlo na frontách minimálně 150 tisíc Čechů, to znamená více než 100 denně! Naše vesnice jsou doslova poseté pomníčky na jejich památku. Desetitisíce se vrátily domů zmrzačených. A následkem podvýživy a válečného strádání umíraly v roce 1918 na španělskou chřipku tisíce žen a dětí.

O tolik lidí přišel náš národ za války, kterou nezavinil a nerozpoutal. Vzpomeňme si na to, až nám budou někteří elitáři vzkazovat, jak jsme neschopní a máme poslouchat ty chytřejší zpoza hranic, co to s námi myslí dobře a mají s námi trpělivost. Svoji zemi nemáme zadarmo.

Za Klub Zastupitelů ODS v Zastupitelstvu Městské části Praha 4
Jaroslav Míth, Klára Cingrošová, Zdeněk Kovařík, Lucie Michková a Aleš Borkovec